Aceste estimări rezultă din cel mai precis recensământ de până acum al obiectelor telurice care se învârt în jurul Soarelui, la mai puţin de 195 de milioane de kilometri de el şi care se află destul de aproape de orbita terestră, a precizat agenţia spaţială americană, citată de AFP.
" Riscul ca un asteroid foarte mare să lovească Terra înainte ca noi să putem să îl detectăm şi să avertizăm populaţia în legătură cu acest impact a scăzut substanţial ", a declarat Tim Spahr, directorul programului Minor Planet Center de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge (statul Massachusetts).
Astfel, NASA a identificat 93% din totalul asteroizilor mari - care au un diametru de cel puţin un kilometru - ce se găsesc în apropiere de Terra, un obiectiv fixat de Congresul american în anul 1998.
Numărul estimat al acestor asteroizi mari a scăzut de la aproximativ o mie la 981, dintre care 911 au fost deja identificaţi.
Niciunul dintre aceste obiecte nu reprezintă o ameninţare pentru Terra în următoarele secole, potrivit acestor noi observaţii realizate cu ajutorul satelitului Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) al NASA.
Potrivit savanţilor implicaţi în acest program, toţi asteroizii mari care se află în apropierea planetei noastre şi au un diametru de 10 kilometri - corpuri cereşti asemănătoare aceluia care, potrivit unei teorii unanim admise, ar fi cauzat, prin prăbuşirea sa pe Terra, dispariţia dinozaurilor în urmă cu 65 de milioane de ani - au fost identificaţi.
Situaţia este puţin diferită în cazul asteroizilor de talie mijlocie - cu diametre de peste 100 de metri - din apropierea Terrei, al căror număr estimat revizuit pe baza ultimului recensământ a scăzut de la 35.000 la 19.500.
Până în zilele noastre, "vânătorii de asteroizi" care lucrează pentru NASA au descoperit doar 5.200, ceea ce înseamnă că ceilalţi 15.000 rămân să fie descoperiţi.
Savanţii estimează la peste 1 milion numărul asteroizilor mici, necunoscuţi, care ar putea lovi Terra şi să provoace pagube.
Studiul a fost coordonat de Amy Mainzer.
WISE a monitorizat toată bolta cerească, de două ori, cu camere în infraroşu, din ianuarie 2010 până în februarie 2011, continuând să fotografieze galaxiile îndepărtate şi toate cometele şi toţi asteroizii pe care i-a descoperit.
WISE a observat astfel, în total, peste 100.000 de asteroizi în principala centură de asteroizi dintre Marte şi Jupiter.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu